keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Typografia: Fantasia- ja kokeilevat kirjaintyypit





Nämä syntyivät 1970- ja 1980-luvuilla. Tähän luokkaan kuuluvat kaikki kirjaintyypit, mitkä eivät sovi muihin luokkiin. Tämä koska niillä on vähän ellei yhtään yhteyttä leipätekstitypografiaan tai typografian historiaan. Kirjaimet voivat muistuttaa esim. eläinhahmoja, kasveja, kukkasia tai koostua kirjainmuotoilulle vieraista osista.

Taidehistorialliset tyylit liittyvät johonkin tunnettuun taidehistorian tyylisuuntaan, ehkä helpoimmin tunnistettava ja suosittu on jugend, siitä esimerkkinä ITC Rennie Macintosh. Samoin art deco on paljon käytetty.

Expressiiviset ja kokeilevat kirjaintyylit ovat syntyneet digitaaliaikana, kuten FontFont ja Emigren Senator. Hyvä esimerkki vapaasta fantasiasta ja ennakkoluulottomuudesta on Arkadia.

Mekaaniseen alaluokkaan kuuluvat kirjaintyypit matkivat tietoisesti mekaanista, typografisesti karua jälkeä kuten esim. kirjoituskoneen tai leimasimen jälkeä. Samoin tänne kuuluvat optiseen tunnistamiseen kehitetyt OCR-A ja OCR-B mukaelmat. Kaikkia näitä yhdistää merkistön vakioleveys, mikä tekee merkkiväleistä epätasaisia.

Fantasia- ja kokeilevat kirjaintyypit soveltuvat lähes poikkeuksetta vain otsikkokäyttöön. Ne kuluvat nopeasti käytössä tunnistettavuutensa takia ja niihin kyllästyy helposti.




Tämä on hyvä esimerkki art deco tyylin vaikutuksesta. Eniten tämä ehkä tuo mieleen Poirotin ja 1930-luvun rikossarjat.


Esimerkki exspressiivisestä tyylistä, samoin kuin alla oleva iso A ja mutkittelevasta viivasta kootut aakkoset.







Kuten jo mainittu, tässä kuvassa on käytetty mielikuvitusta luomaan mielikuva aakkosista. Tämä on enemmänkin taideteos kuin kirjasintyyli ja vaikea lukea.





Sanassa Romantic esimerkki mekaanista, karkeaa jälkeä jäljittelevästä tyylistä, samoin alla olevassa kuvassa.  Molemmat sopivat Vintage tyyliin tuoden mieleen 1920- ja 1930-luvut.







Seuraavat kirjaintyylit ovat joko jugend tai art deco vaikutteisia, luettavuus niissä ei ole hyvä, mutta niitä voisi käyttää esim. matkailumainoksissa tai jälleen Vintage-mainoksissa.





Kuvien lähde: Pinterest /  voit seurata lisää käyttäjänimi LenadeBerg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti