keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Typografia tutkimusmatka: Kalligrafia




Nämä kirjaintyypit tuovat ensimmäisenä mieleen kirjoitustaiteen tai kaunokirjoituksen. Ne ovat taiteellisia, kauniita ja jäljittelevät usein renesanssin aikana kirjoitettua kursiivia. Valikoima on kirjava, joten ne jaotellaan monin eri tavoin, tässä jaottelu on tehty perinteisesti tyylipiirteiden perusteella:

Humanistikursiivit jäljittelevät eniten tekstausta tasakärkisellä mustekynällä, kuten tunnetussa Zapt Chanceryssa.

Esimerkiksi  Snell Roundhand ja Künster Script jäljittelevät 1700- ja 1800-luvun englantilaista kaunokirjoitusta, missä teräväkärkinen kynä tuottaa erivahvuista jälkeä. Ominaista näille on voimakkaasti kaksivahvuinen jälki, pehmeät kaaret ja kirjainten liittyminen saumattomasti yhtenäiseksi ketjuksi. 

Alaryhmistä laajin ja epäyhtenäisin on vapaa käsiala, mihin kuuluu satunnaista, huoletontakin tekstausta tai nykyajan käsialakirjoitusta jäljitteleviä kirjaintyyppejä. Matkittavan käsialan ja kirjoitusvälineen jälki erottavat kirjaintyypit toisistaan, perustuupa jopa yksi niistä, Eaglefeather, oikean henkilön tekstaukseen. Tekton ja FF Justlefthand ovat menestyneimpiä tästä alaryhmästä.

Kalligrafisten kirjaintyyppien käyttöä pitäisi välttää niiden kliseisyyden ja huonon luettavuuden vuoksi, ne voivat myös herättää tyyliristiriitoja ja tahatonta komiikkaa vaikkapa esitteiden otsikoissa. Näin esim. kutsukortteihin suositellaan jonkin uusantiikvan käyttöä.


Tässä näkyy sekä kalligrafisia että fantasia kirjaintyylejä. Kuten huomaa, ne ovat kaikki hieman vaikealukuisia ja sopivat lähinnä otsikoihin tai ensimmäisiksi isoiksi kirjaimiksi kuten esim. satukirjoihin.



Näin kiemurainen kirjain sopii kuten edellä mainitut liitettynä taruhahmoihin tai satuihin tai esim. nimikirjaimina. Luettavaksi tämä on liian  kiemurainen ja hankalasti luettava. 

Nämä kuten tekstistä tulee selväksi ovat romanttisia ja siksi ehdotettu hääkutsukortteihin...

Ja samoin nämä... Julisteissa nämä tekstityylit ovat hankalia luettavia ja siksi suositellaan vältettäväksi.

Edelleen nämä tuovat mieleen kauneushoitolat ja häät..... Käyttö ehkä logoissa kuten esim. boutiquen logossa.

Yllä olevat ovat jo vahvempia ja ehkä helpommin luettavia, käyttäsisin kuitenkin harkiten. Tyyli antaa vanhahtavan, perinteisen mielikuvan, joten en käyttäisi esim. modernin sisustuksen mainonnassa.

Vanhoja kaunokirjoitusoppeja.... Käsinkirjoitetut tekstit liitutaululle ovat tällä hetkellä hyvin suosittuja doodlauksen ja mandaloiden ohella.

Kalligrafisten tyylien käyttö on hyvin suosittua erityisesti proverbien, sanontojen ja elämänohjeiden kirjaamisessa. Ehkä tämä antaa vanhanajan kiireettömän seesteisen tunnelman.

Kuvien lähde: Pinterest / voit seurata lisää käyttäjänimi LenadeBerg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti