keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Typografia tutkimusmatka: Grotesk



... on tasavahva tai lähes tasavahva kirjasintyyppi, jossa ei ole päätteitä. Yhdysvalloissa monien groteskikirjainten nimeen liitetään 'gothic'. 'Sans senif' ja 'sans' tarkoittavat kaikkialla groteskia. 

Vanhimmat groteskit ovat 1800-luvun alkupuolelta, mutta varsinaisesti ne yleistyivät 1900-luvun alusta lähtien. 

Groteskin ja uusgroteskin näkyvin ero on g-kirjaimessa: groteskissa se on yleensä kaksisilmukkainen, uusgroteskissa silmukka on avoin.

Franklin Gothic on amerikkalainen lihava groteski, mikä vahvana otsikkokirjaimena sopii käytettäväksi useimpien muiden kirjaintyyppien parina. 

Helvetica (tässä käytetty) on Timesin ohella maailman yleisimpiä kirjaintyyppejä: löydät sen esim. joka tietokoneesta. Se on yleiskäyttöinen ja ongelmaton painettaessa, tosin helposti tavanomainen ja arkinen. Sopii parhaiten lyhyisiin teksteihin, kuten esimerkiksi hinnastoihin, pitkissä teksteissä se on väsyttävä.

Univers-kirjaintyyppi, jonka 27 nykyistä leikkausta on yksilöity numeroimalla ja kustakin numerotunnuksesta voi päätellä kunkin leikkauksen leveyden, lihavuuden ja asennon. Sen etu on sen suuri, yhtenäinen perhe minkä vuoksi sitä voi käyttää laajasti. Universumin lukeminen ei ole yhtä yksitoikkoista kuin esim. Helvetican.



Kahdessa yllä olevassa esimerkissä grotesk tekstityyppiä käytetty onnistuneesti modernissa ja graafisessa julisteessa. Ne ovat vielä helposti luettavia tekstin rikkomisenkin jälkeen,.

Viesti kai kertoo, että groteskia tekstityyppiä edustava Helvetica on yksi maailman suosituimpia....





Kolme selvää esimerkkiä groteskin käytöstä, mikä sopii näihin napakoihin viesteihin. Romanttisempi kalligrafinen tyyppi olisi luonut ehkä koomisen kuvan.

Selkeä ja tyylikäs esimerkki.


Molemmissa kuvan liikkeeseen sopii selkeä uusantiikva tekstityyppi riittävän selkeänä.

Kuvien lähde: Pinterest / voit seurata lisää: LenadeBerg.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti